Veel mensen die Venezuela als vakantiebestemming kiezen zullen vroeg of laat ook een duik nemen aan een van onze prachtige stranden hier. Venezuela staat in de top 5 van de mooiste stranden van Latijns-Amerika, met haar prachtige stranden.

De meest toeristische bestemming voor Venezuela op het gebied van stranden is natuurlijk Isla Margarita. Graag zou ik iedereen willen uitnodigen dit zeker eens te komen doen en meemaken.

Toch wil ik jullie ook even laten schrikken met het bericht dat er vorige week zondag op Isla Margarita helaas 3 toeristen zijn verdronken, waarvan 1 op het strand van Guacucu en 2 in Playa el Agua. (allemaal individuele gevallen).

Dit zijn stranden die zich aan de noord / noord-oostkust van het eiland bevinden en waar de zee wat wilder is dan de stranden aan de west of zuidkust van het eiland.

Voordat mensen gaan denken dat het hier zo gevaarlijk is om in de zee te zwemmen heb ik hier een artikel vertaald uit de lokale krant zodat er wat meer duidelijkheid zal ontstaan:

Onervaren zwemmers (kinderen, jongeren) maar ook volwassenen, zeker personen die in overvloed hebben gegeten of alcoholische dranken hebben gedronken maken de meeste kans om te verdrinken in zee. Hierbij komt het feit dat de zee van dit populaire strand behoorlijke golven en een (onder)stroming kent.

Hoe voorkom je ongelukken: (tips vertaald uit de krant “El Sol de Margarita”)

1. Zorg dat je op de hoogte bent van de diepte en de temperatuur van het water. Langs de noord-oostkust tot aan de zuidkust zal de temperatuur het gehele jaar aangenaam zijn, ook kun je aan deze stranden aardig een stukje de zee inlopen zonder meteen in het diepe terecht te komen. Nog belangrijker zijn de golven en de (onder)stromingen in de zee. Zoals gezegd kent vooral het noorden van het eiland wat stromingen en golven. De westkust en de zuidkust kennen de meest kalme zee.

2. Het klinkt misschien overdreven maar ga liever niet alleen zwemmen, zorg dat er iemand is die op je let . Of dat nu in het water is of vanaf de kant, zwem ook niet te ver de zee in.

3. Om te voorkomen dat je onwel wordt is het aan te raden eerst kalm aan de temperatuur te wennen van het water. Dit voorkomt schirkreacties van het lichaam die in het ergste geval een hartaanval tot gevolg kunnen hebben. (hiervoor hoef je niet op leeftijd te zijn).

4. Na een zware maaltijd is het niet aan te raden om te zwemmen. Laat het eten zakken, persoonsafhankelijk kun je wel 2 tot 3 uur hiervoor nodig hebben. Natuurlijk is het niet verstandig om na overmatig alcohol gebruik te gaan zwemmen. Hierdoor gebeuren de meest fatale ongelukking (onderschatting van het gevaar).

5. Let goed op kinderen, ze kennen het gevaar niet en verdrinken gemakkelijk zelfs in ondiep water.

6. Als er iemand in gevaar is dan zoek je natuurlijk hulp van getraind personeel, maar als er dus niemand is die de situatie aankan, overweeg het dan goed, een reddingscatie zonder na te denken heeft vaak 2 slachtoffers tot gevolg.

7. Respecteer de normen zoals het zwemmen in gebieden waar dat verboden is, zwem niet te ver uit de kust vandaan, ga niet op eigen houtje duiken in onbekende wateren eventueel met slecht zicht en wees voorzichtig met grotten, netten en algen.

Laat je verstand dus niet thuis als je op vakantie gaat, waar dat ook zal zijn, je moet er toch niet aan denken om in een boddybag terug te komen terwijl je dood voorkomen had kunnen worden?

Klinkt heftig, maar dat is het zeker ook “onvergetelijk”. Neem waarschuwingen en aanwijzingen daarom serieus. Op veel stranden staan groene gele of rode vlaggen. De kleuren spreken voor zich.

Ik wens iedereen een fantastische vakantie toe!