Bij deze het officiële reisadvies voor Venezuela dat het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afgegeven. Ze hebben het onlangs aangepast dus lees het zeker even goed door. Misschien dat er mensen zijn die dit lezen er er van schrikken, stel gereust je vragen, er zijn hier voeldoende mensen die je kunnen voorzien van betrouwbare en objectieve informatie.

Informatie van MINBUZA:

- Algemene informatie over Venezuela (zie ook de link onder aan de pagina ;-))

- Reisadvies Venezuela

- Venezuela is momenteel ingedeeld in Reisadvies classificatie 2: Waakzaamheid betrachten en op enkele plaatsen is classificatie 3 van kracht: Er zijn onveilige gebieden

Ik wil jullie aanraden het actuele reisadvies direct op de site van MINBUZA te lezen en niet het overgenomen advies van een forum als dit aangezien dit later niet meer actueel kan zijn.

Wel zal ik hieronder even een kopie plaatsen van het reisadvies zoals het er vandaag op staat zodat het in de zoekfunctie kan worden opgenomen, plus om in de toekomst te kunnen vergelijken welke wijzigingen er zijn aangebracht.

Reisadvies Venezuela

Samenvatting

Reizen naar de grensgebieden met Colombia wordt ontraden (zie ‘Onveilige gebieden’).

De criminaliteit in Venezuela is hoog: met name beroving en ontvoering van reizigers door criminelen, die zich bijvoorbeeld als taxichauffeurs voordoen, komen regelmatig voor. In bepaalde wijken van Caracas is het risico van criminaliteit - vooral na zonsondergang – groot (zie ‘Zware criminaliteit’). Waakzaamheid is geboden.

Politieke demonstraties in de grote steden kunnen leiden tot plaatselijk straatgeweld.

Reizigers, die op goed geluk en zonder duidelijke bestemming rondreizen, zijn kwetsbaar. Hierbij loopt men - met name in afgelegen gebieden - extra risico’s, vooral als met het openbaar vervoer of de fiets wordt gereisd.

Actualiteiten

Men dient rekening te houden politieke demonstraties, met name in de grote steden. Veel Venezolanen dragen wapens en ook de politie is doorgaans zwaar bewapend bij inzet bij demonstraties. U wordt dan ook geadviseerd extra waakzaamheid in acht te nemen bij reizen in Caracas en andere grote steden en samenscholingen te allen tijde te mijden.

Tussen het vliegveld Maiquetía en de hoofdstad Caracas is een tijdelijke eenbaansweg aangelegd, die de snelweg vervangt totdat het nieuwe viaduct gereed zal zijn. Niettemin moet in beide richtingen met aanzienlijke vertragingen rekening worden gehouden. Taxichauffeurs zien hierin aanleiding om hun tarieven flink op te schroeven: reizigers dienen goede prijsafspraken te maken alvorens in te stappen (zie ook onder ‘Algemeen’) .

Algemeen

Politieke demonstraties kunnen zich op elk moment in de grote steden voordoen en leiden tot plaatselijk geweld. Men dient zich vooraf goed te informeren over de veiligheidssituatie in de plaatsen die men wil gaan bezoeken.

In verband met (kleine) criminaliteit in de volkswijken (barrios of ranchos) in en rondom de grotere steden, waar grote concentraties armen wonen, wordt aangeraden deze gebieden bij voorkeur te mijden. Ook in het centrum van Caracas en andere grote steden, zoals Maracaibo, komt veel (kleine) criminaliteit voor. U wordt geadviseerd om u zo onopvallend mogelijk te kleden en te gedragen. Hoewel Isla Margarita als veiliger beschouwd kan worden dan het vasteland van Venezuela, moet toch een zekere voorzichtigheid in acht worden genomen in met name het centrum van Porlamar en de badplaats Playa El Agua. Voorts wordt geadviseerd geen grote bedragen geld, creditcards of kostbaarheden bij u te dragen. Opvallende sieraden, dure horloges, de nieuwste snufjes op het gebied van mobiele telefoons, digitale camera’s, laptops en andere voor dieven aantrekkelijke zaken, kunt u beter thuislaten.

In verband met de in Venezuela geldende legitimatieplicht dient u te allen tijde een geldig legitimatiebewijs bij u te dragen. Het verdient de voorkeur om uw paspoort in een kluis in het hotel te laten en indien u zich op straat begeeft een Europese identiteitskaart mee te nemen.

In Venezuela staat het wisselen van de lokale valuta (Bolivar) in buitenlandse valuta onder streng toezicht in verband met de valuta-controle. Dit heeft geleid tot het ontstaan van een parallelle markt. Wisselen op deze parallelle markt is niet toegestaan en strafbaar.

Het gebruik van pin-/bankpasjes en creditcards is mogelijk. Wel is het raadzaam bij het gebruik daarvan voorzichtig te zijn, evenals met het gebruik van pinautomaten, omdat allerlei soorten fraude met pasjes en pincodes voorkomen.

Het is raadzaam met het gebruik van taxi’s zeer voorzichtig te zijn, omdat er vele onbetrouwbare taxichauffeurs rondrijden, die met behulp van handlangers de passagiers beroven. Reeds bij aankomst op de luchthavens dient u alert en goed op uw hoede te zijn bij de keuze van transport. In de hal van de luchthaven Maiquetía (bij Caracas) worden aankomende buitenlanders vaak aangesproken door soms zeer opdringerige ronselaars die vervoer naar de stad aanbieden. Zij leiden argeloze reizigers naar vervoermiddelen, bestuurd door hun handlangers, die de passagiers onderweg bedreigen en soms beroven van bagage, geld, creditcards etc. Geadviseerd wordt u laten afhalen door bijv. een taxi of busje van het hotel waar u gaat logeren, door vrienden of familie, door zakenrelaties etc. Indien u toch een taxi moet nemen, wordt aangeraden de ronselaars te negeren, rustig en zelfverzekerd naar buiten te lopen en daar een taxi te zoeken.

Op de luchthaven Maiquetía staan zwarte taxi’s, type Ford Explorer, met gele stickers op de zijkant, die als relatief betrouwbaar kunnen worden beschouwd. Ook de witte taxi’s met geel-zwarte blokband kunnen doorgaans als veilig worden beschouwd. Taxi’s hebben geen meter dus u wordt geadviseerd vooraf een prijs af te spreken.

Reizen per openbaar vervoer

In Caracas is de metro een relatief veilig transportmiddel. Bij gebruik van openbaar vervoer dient u te waken over uw eigendommen.

Venezuela raakt, o.a. door haar strategische geografische ligging, geleidelijk steeds meer betrokken bij drugscriminaliteit en -transporten. Reizigers wordt geadviseerd goed op te passen om niet bij deze criminaliteit betrokken te raken (let goed op uw bagage, neem geen pakjes voor vreemden mee, etc.). De laatste tijd zijn de controles op vliegvelden naar wapens en drugs duidelijk verscherpt. Bij controle door de douaneautoriteiten en Guardia Nacional dient de bagage niet uit het oog te worden verloren en is het raadzaam een coöperatieve houding aan te nemen. Indien men wordt opgepakt in het bezit van drugs levert dit een zeer lange gevangenisstraf op. De gevangenissen in Venezuela zijn overvol en zijn niet te vergelijken met Nederlandse gevangenissen. Het verblijf in een gevangenis is bovendien gevaarlijk: niet zelden vinden vuurgevechten binnen de gevangenissen plaats, waarbij gewonden en doden te betreuren zijn. In dit verband wordt verwezen naar de website www.drugssmokkel.nl.

Voor algemene reisinformatie wordt geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme

Men dient zich bewust te zijn van het wereldwijde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit

De criminaliteit in Venezuela is de laatste jaren sterk toegenomen. Er is veel wapenbezit onder de bevolking. Het aantal gevallen van zware criminaliteit, bijv. roofovervallen met geweld, waarbij zelfs doden vallen, is gestegen.

Diefstal van auto’s onder bedreiging van vuurwapens is een veel voorkomend misdrijf. Verzet bieden bij een overval of beroving wordt ontraden, omdat dit veelal leidt tot het gebruik van vuurwapens en daarmee tot verhoogde risico’s voor het slachtoffer. Als u daarentegen de gevraagde bezittingen direct afstaat, wordt doorgaans geen geweld gebruikt. Het inschakelen van de politie leidt in de meeste gevallen niet tot het gewenste resultaat.

Ontvoeringen van het type ‘express kidnapping’ (ontvoering voor onmiddellijk financieel gewin) zijn sterk toegenomen. Slachtoffers worden gewoonlijk vooraf geïdentificeerd. Ook toeristen kunnen het slachtoffer worden van ontvoeringen. Aangeraden wordt de omgeving altijd goed in de gaten te blijven houden en het gevaar niet op te zoeken.

Onveilige gebieden

In verband met (kleine) criminaliteit in de volkswijken (barrios of ranchos) in en rondom de grotere steden, waar grote concentraties armen wonen, wordt aangeraden deze gebieden bij voorkeur te mijden. Ook in het centrum van Caracas komt veel (kleine) criminaliteit voor, evenals in het centrum van Porlamar en de badplaats Playa El Agua op Isla Margarita.

Hoewel in Caracas enkele wijken als relatief veilig worden beschouwd (zoals Los Chorros, Sebucan, Los Palos Grandes, Altamira, La Castellana, Country Club, las Mercedes en delen van Baruta), is het risico van criminaliteit - vooral na zonsondergang - groot. De wijk Sabana Grande is, in tegenstelling tot wat sommige reisgidsen aangeven, geen veilige buurt voor tijdelijk verblijf. Zie verder onder ‘Zware criminaliteit’.

De voortdurende spanning in de grensgebieden met Colombia maakt deze streken extra gevaarlijk, ook met het oog op ontvoering. Afgezien van de aanwezigheid van zwaar bewapende Colombiaanse guerrillastrijders vormt de toenemende drugshandel en de daaraan gerelateerde zware criminaliteit, zoals ontvoeringen, onderlinge afrekeningen etc., een extra reden die gebieden te mijden.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Tel.: 070-3 486 486

Fax: 070-3 484 848

Internet: www.minbuza.nl