09-01-2008 | Gepubliceerd 08:08 Z24

Wie ver weg wil voor weinig, reist dit jaar de dollar achterna. Shoppen in het steeds goedkopere New York ligt voor de hand. Maar ook een vakantie in het Caraïbisch gebied kost minder dan ooit.

Lagedollarlanden

Landen waarvan de munt gedeeltijk of geheel gekoppeld is aan de US Dollar.

* Aruba

* Bahamas

* Bahrein

* Barbados

* Belize

* Bermuda

* China

* Cuba (alleen voor toeristen)

* Eritrea

* Jordanië

* Kaaimaneilanden

* Libanon

* Malediven

* Nederlandse Antillen

* Oman

* Qatar

* Saoedi Arabië

* Venezuela

* Verenigde Arabische Emiraten

Een weekendje shoppen in New York wordt bijna gewoon. Door de dalende dollarkoers wordt een vakantie in de VS steeds aantrekkelijker. Maar ook een vakantie op Aruba, Barbados of Venezuela is dankzij de zachte dollar voor een zachter prijsje te boeken.

De meeste eilandstaten in het Caraïbisch gebied hebben hun munt aan de dollar vastgeklonken. Zo is de Antilliaanse gulden, in weerwil van de oerhollandse naam, de dollar achterna gedoken ten opzichte van de euro. In 2007 vertrokken volgens TNS-Nipo 126 duizend Nederlanders naar de West, tegen 104 duizend in 2006.

Op elk continent, met uitzondering van Ocenanië, is wel een land te vinden dat de koers van de nationale munt aan die van de dollar heeft gekoppeld. Dat geldt voor vrijwel alle oliestaten, inclusief het Bush-vijandige Venezuela van Hugo Chavez. Soms beweegt de munt gedeeltelijk met de dollar mee zoals de Chinese renminbi, maar meestal is er een vaste wisselkoers.

Toch is het dollareffect voor de toerist lang niet in alle ‘dollarlanden’ even groot. “Het Caraïbisch gebied is veel goedkoper omdat ook de hotels en de kerosine daar in dollars worden afgerekend,” zegt Simone van den Berk van reiskoepel Tui. Met Arkefly vliegen de klanten van de bij Tui aangesloten reisorganisaties steeds meer charters naar het Caraïbisch gebied.

De rol van de dollar als internationaal betaalmiddel tussen reisorganisaties en hotels verklaart ook waarom Mexico met haar vrij zwevende peso steeds betaalbaarder is, terwijl in Cuba van dollarvoordeel geen sprake is.

Toeristen betalen hun biertje in Havanna wel met een aan de dollar geklonken convertibele peso, maar de hotels worden door de reisorganisaties in euro's afgerekend. “Je ziet wel dat Cuba meteen reageert door de prijzen aan te passen nu andere Caraïbische bestemmingen goedkoper worden,” zegt Van den Berk van Tui.

Opvallend is dat juist de Verenigde Staten niet echt hebben geprofiteerd van de lage dollar in 2007. Afgelopen jaar reisden 314 duizend Nederlandse toeristen naar de VS. In 2006 waren dat er meer: 336 duizend. Nog altijd ver boven de historisch hoge 300 duizend, maar toch. Ad Schalekamp, onderzoeker bij TNS-Nipo denkt dat de oorzaak misschien ligt in de strengere controles op de vliegvelden. “Verhalen over lange wachttijden en grenscontroles zingen toch rond.”

Vandaag gaat in de Jaarbeurshallen in Utrecht de vakantiebeurs 2008 van start